Utterback.se

 

 

 

Start På G Bakgrund Snickeri Stugor Kuriosa Resor Projekt

Sture Andersson

Platsen och historien Utterbäck

Utterbäck är ett av de hemman som ligger i Imälvens dalgång nordost om Karlskoga. Karlskoga är präglat av bergshantering och bruksverksamhet. Imälven är ett litet och hanterbart vattendrag och tidigt uppstod det verksamhet i dess anslutning. Bergsmännen fick endast framställa tackjärn, under 1600 talet byggde bergsmännen i östra Karlskoga "Sibbohyttan" när den började att bli nergången flyttades den till Immetorp och var i drift till slutet av 1890 talet.

Egen kvarn och sågverk fanns tidigt, under några decennier i mitten av 1800 talet förekom även gruvdrift. Egen skola, handel och missionshus. Ett rikt föreningsliv stod för samman- hållningen vilket bland annat resulterade i att man med gemensamma krafter byggde en egen tvätt- och badstuga 1953. En anläggning som för övigt är bas för dagens byalag.

Sågen utvecklades och blev med dåtidens mått ansenlig, snickeriet fanns, en mekanisk verkstad utvecklade lyfttruckar främst för sågverk men även annan verksamhet.

Skolan lades ner, handeln stängde, sågen avvecklades och jag har tröttnat på att snickra. Kvar finns några "månskensbönder"  hästägare och villor. Platsen är utmärkt att bo i med nära till allt.

 

Sture Andersson
Utterbäck 402
691 94 Karlskoga

Läs också:  Utterbäck en by en plats ett antal företeelser

Tfn +46586 728470
E- post sture@utterback.se